Rouwproces

Gepubliceerd op 3 september 2022 om 16:57

Rouw proces 

Ik weet als geen ander hoe hard het werken is om te rouwen , daar vertel ik openhartig hoe het is om te rouwen.

Niet elke rouw proces is het zelfde , ieder rouwt op zijn manier. Niks is goed of fout hierin.

 

Neem vooral de tijd om te rouwen. Belangrijk is vorm te geven aan dat wat in je leeft, zonder er een oordeel over te hebben.  Ik als rouw-verlies wandelcoach kan jouw hierin bij helpen zowel persoonlijk als op zakelijkgebied.

Bij elk verlies hoort nou eenmaal een rouwproces. Elke dag worden er mensen over de hele wereld geconfronteerd met de pijn van afscheid nemen.

 

Maar wat is rouwen ?

Het is een manier om een schok te boven te komen en je aan te passen aan een veranderde situatie in je leven. Voor rouwen is geen recept. Net als veel dingen in het leven wordt het ons niet geleerd hoe te rouwen. Het leven leert het ons zelf. Iemand die rouwt heeft vaak niet de energie of de creativiteit om initiatief te nemen. In rouw kan je last hebben van concentratieproblemen of innerlijke onrust. Voor rouwen staat geen tijd het belangrijkste is om te erkennen en te respecteren.  


Rouwen wordt een probleem, als het je belemmert in plaats van verder helpt. Je voelt bijvoorbeeld alleen maar woede en geen emotie. Je slikt de pijn die je niet wilt voelen weg , en je gaat maar door zonder maar eens stil te staan wat het echt met je doet. Het is soms net een rollenspel en iedereen heeft met emoties te maken. De ene dag voel je goed en dan de andere dag emotioneel. Soms gaat het maanden goed en dan ineens wordt je overspoeld door emoties. Dat is heel normaal. Emoties mogen er zijn. 

Gevoelens kunnen ook spontaan opkomen. Luister eens je naar je gevoelens, Maar vooral laat je niet leiden door andere meningen , maar volg je hart wat jij echt nodig hebt. Ik als coach kan jouw hierbij helpen om te luisteren naar wat jij echt nodig hebt.  Je rouwt niet alleen maar samen.

 

Wat kan je van mij verwachten  ? 

Er zijn verschillende werkvormen waar ik gedurende het gekozen traject gebruik van maak. Zo kunnen we een wandeling maken, op verschillende vlakken. Zelf werk ik relgelmatig in de natuur  het werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen. In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn. Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging. 

We kunnen muziek luisteren waarbij jij kunt vertellen wat het voor jou oproept doormiddel van vragen stellen.

We kunnen verschillende creatieve werkvormen inzetten. zoal een brief schrijven, een levensboek maken als herinnering,  een porseleinen bord schilderen , je verhaal willen vertellen aan tafel onder het genot van een kopje koffie of thee/ water. Of bij jouw thuis of op het werk . Niets is verplicht. Jij blijft in de regie.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.